Ρυθμιστής του β’ γύρου η αποχή

Ρυθμιστής του β’ γύρου η αποχή

Πού θα υπάρξουν επαναληπτικές αναμετρήσεις

Ρυθμιστής του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι η αποχή, η οποία χθες έφτασε τελικά το 39,1% σε πανελλαδικό επίπεδο και είθισται πάντα στις επαναληπτικές εκλογές να είναι ακόμη υψηλότερη.

Το γεγονός αυτό ...αποτυπώνεται και στη στρατηγική που επιλέγουν τα δύο μεγάλα κόμματα, η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη: το ΠΑΣΟΚ, δια του ίδιου του πρωθυπουργού, μιλά για φαινόμενο που πρέπει να προβληματίσει και απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή. Δεν περνά απαρατήρητο, άλλωστε, το γεγονός ότι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ κατέγραψαν εξαιρετικές επιδόσεις σε περιφέρειες ή δήμους που η συμμετοχή ήταν μεγάλη, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη ή τη Στερεά Ελλάδα και αντίθετα δεν πήγαν καλά όπου η αποχή χτύπησε «κόκκινο».

Αντιθέτως, η ΝΔ «χρεώνει» την αποχή στο ΠΑΣΟΚ, μιλώντας ευθέως για ψηφοφόρους που είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση και την αποδοκίμασαν, όπως ακριβώς έπραξαν εκείνοι που την καταψήφισαν.

Πολλά λευκά και άκυρα
Εντυπωσιακό είναι και το υψηλό ποσοστό των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων στις περιφερειακές εκλογές, καθώς έφτασε το 9%. Αντιθέτως, στις δημοτικές εκλογές κυμάνθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν ξεπέρασε το 5,5%.

Το 50% φέρνει το β’ γύρο
Η επαναφορά του 50% ως μέτρου για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από τον α’ γύρο (αντί του 42% που είχε καθιερώσει το 2006 η κυβέρνηση της ΝΔ) οδηγεί σε επαναληπτικές αναμετρήσεις αρκετά ζευγάρια.
Συγκεκριμένα, 12 από τις 13 περιφέρειες θα κριθούν την άλλη Κυριακή, αν και η Κρήτη ενδεχομένως να «κλειδώσει» υπέρ του ΠΑΣΟΚ από τον α’ γύρο.
Στους νέους δήμους του «Καλλικράτη», 102 από τους 324 συνολικά – δηλαδή περίπου στο 1/3 – εκλέγεται δήμαρχος από τον α’ γύρο.

Τα «σοβιετικά» ποσοστά
Στο Αγαθονήσι, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Σύμη και τη Γαύδο τα ποσοστά των εκλεγέντων είναι… σοβιετικά, καθώς ήταν οι μοναδικοί υποψήφιοι.
Το μεγαλύτερο ποσοστό πέτυχε ο Γιάννης Αναστασίου στο Αγκίστρι (84,61%) με αντίπαλο έναν υποψήφιο, ενώ στην Ιεράπετρα ο Σήφης Αναστασάκης κατέγραψε ποσοστό 78,3% (με τρεις αντιπάλους).
Σε πρωτεύουσες νομών, τα ρεκόρ κατέγραψαν στην Κρήτη οι Γιώργος Μαρινάκης στο Ρέθυμνο (73%) και Γιάννης Κουράκης στο Ηράκλειο (71,9%).
Στον αντίποδα, στο β’ γύρο μπαίνουν με τα μικρότερα δυνατά ποσοστά οι Μαρία Ανδρούτσου στον Άγιο Δημήτριο (19,12%), Παναγιώτης Φωτιάδης στις Αχαρνές (21,14%), Νώντας Σπυρόπουλος στο Ηράκλειο Αττικής (22,86%), Παναγιώτης Κατσούλης στο Μεσολόγγι (22,98%) και Παναγιώτης Χαροκόπος σε Φιλοθέη-Ψυχικό (23,95%).
newsbeast

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια