Είδα τις συλλήψεις, άκουσα τις εκρήξεις, ένιωσα τον πανικό

Ήταν από τις μέρες που δεν είχα τον χρόνο να περπατήσω ως συνήθως τη διαδρομή από το σπίτι μου στο ΜΕΤΡΟ του Ευαγγελισμού και το λεωφορείο ήταν η λύση.

Τρεις στάσεις πριν τον προορισμό μου επί της Οδού Πρατίνου στο Παγκράτι, στο...

σημείο που διασταυρώνεται με την Αστυδάμαντος, καπνοί έχουν κάνει την ατμόσφαιρα βαριά.

Στο πεζοδρόμιο άνθρωποι προστατεύον τα πρόσωπά τους από τους καπνούς με όποιον τρόπο μπορούν.

Θεωρώντας πως έχει εκδηλωθεί κάποια πυρκαγιά κατεβαίνω από το λεωφορείο. Δημοσιογραφικό ενδιαφέρον ή απλή κοινή περιέργεια;
Αδιάφορο...

Οι καπνοί προέρχονται από ένα υπόγειο πολυκατοικίας, όπου στεγάζεται μια εταιρία ταχυμεταφορών. Μέσα σε δύο λεπτά, οχήματα της Πυροσβεστικής και περιπολικά καταφθάνουν και αποκλείουν τον δρόμο. «Έσκασε βόμβα» ακούγεται από τους συγκεντρωμένους.

Μια κυρία, ντυμένη στα κόκκινα, η ιδιοκτήτρια όπως μου είπανε οι περίοικοι, στέκεται σε κατάσταση σοκ στο απέναντι πεζοδρόμιο. Η πυροσβεστική αναλαμβάνει τα υπόλοιπα και απομακρύνει τους συγκεντρωμένους.

Η ώρα ήταν περίπου 11.45

Απομακρύνομαι για να στείλω την είδηση τηλεφωνικώς, όταν έχοντας περπατήσει 200 μέτρα, επί της οδού Ριζάρη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, βλέπω τέσσερις άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ να πλησιάζουν δύο νεαρούς και να τους φωνάζουν να παραμείνουν ακίνητοι!

Οι νεαροί, ντυμένοι με αθλητικά ρούχα και με σακίδια στην πλάτη, κοιτάζουν αμήχανοι τους αστυνομικούς που τους πλησιάζουν, τους ρίχνουν στα γόνατα και τους περνούν χειροπέδες, ενώ οι συνάδελφοί τους στέκονται με τα χέρια στα υπηρεσιακά τους περίστροφα.

Σε κινηματογραφικό χρόνο τους απομακρύνουν από το σημείο και φωνάζουν σε όλους όσοι περίμεναν στη στάση του λεωφορείου να πάνε σε ασφαλές σημείο.

Είχε μόλις βρεθεί το δεύτερο ύποπτο δέμα, ακριβώς στη στάση του λεωφορείου, μπροστά από το Ίδρυμα Ερευνών.

Απομακρύνομαι και ενημερώνω για την είδηση τους αρχισυντάκτες μου.

Προχωρώ προς το αμέσως επόμενο στενό, στην Οδό Σπύρου Μερκούρη. Τα επόμενα λεπτά, ακούω για τρίτη φορά εκείνη τη μέρα αστυνομικό να φωνάζει «απομακρυνθείτε».

Βρέθηκε και τρίτο ύποπτο δέμα μπροστά από ακόμα μία εταιρία ταχυμεταφορών, στον αριθμό 62 της Σπύρου Μερκούρη.

Περαστικοί ρωτούν ο ένας τον άλλον τί ακριβώς συμβαίνει και οι αστυνομικοί αμήχανοι και οι ίδιοι από την ταχύτητα των εξελίξεων, αρκούνται απλώς στο να απομακρύνουν τον κόσμο.

Τοποθετούν κορδέλες και εκκενώνουν τους γύρω δρόμους. Κλιμάκιο της ΕΥΠ καταφθάνει στην οδό Ριζάρη για να εκτιμήσει την κατάσταση και στα επόμενα λεπτά η περιοχή κατακλύζεται από αστυνομικούς, άνδρες της τροχαίας και οχήματα και μηχανές του ΕΚΑΒ.

Τα τηλέφωνα με το protothema gr. παίρνουν φωτιά. Στα επόμενα λεπτά η περιοχή έχει γεμίσει από δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία. Η αστυνομία προχωρά σε ελεγχόμενη έκρηξη, πρώτα επί της Οδού Ριζάρη και έπειτα στη Σπύρου Μερκούρη.

Δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη στη Σπύρου Μερκούρη, ένας περίοικος βγαίνει από πολυκατοικία ελάχιστα μέτρα από το σημείο που θα γινόταν η έκρηξη.

Προς στιγμήν πάγωσαν όλοι. Ο ίδιος φαίνεται να μην έχει πάρει μυρωδιά από όσα συνέβησαν κάτω ακριβώς από το σπίτι του. Απομακρύνεται από τους αστυνομικούς αστραπιαία. Ακούγεται η έκρηξη. Σχεδόν όλοι ανακουφίζονται.

Τρεις παράλληλες οδοί στο κέντρο του Παγκρατίου, Αστυδάμαντος, Μερκούρη και Ριζάρη, έγιναν το κέντρο των εξελίξεων σε αυτή την παράξενη υπόθεση τρομοκρατίας. Οι εξελίξεις πλέον από τους εμπειρότερους αστυνομικούς συντάκτες.

του Βασίλη Δαλιάνη
protothema

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια