"Χοντραίνει" το παζάρι και "αδυνατίζει" το Μνημόνιο


Πρώτα επιμήκυνση κι αν δεν ... “ελεγχόμενη χρεοκοπία”
Σε παιχνίδι για  γερά νεύρα εξελίσσεται το παζάρι για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης, καθώς μπαίνει πλέον στο τραπέζι κάτι που ως τώρα έμοιαζε αδιανόητο για χώρα της Ευρωζώνης, δηλαδή ακόμη και το θέμα της ελεγχόμενης χρεωκοπίας.

Τα νέα δεδομένα που... δημιουργεί το γαλλογερμανικό σχέδιο για συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα στο μηχανισμό στήριξης, οδηγούν και σε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους μιας χώρας. 

Αυτό σημαίνει πως, σε περίπτωση που μια χώρα (όπως πχ η Ελλάδα) οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, τα κράτη μέλη και οι πιστωτές της θα καλούνται να αποδεχθούν την επιμήκυνση του χρέους της για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και, εάν μετά και από αυτή την περίοδο που έχει αρχικά συμφωνηθεί, το πρόβλημα συνεχίζεται, τότε θα ζητείται από τους πιστωτές να αποδεχθούν - ως έσχατη λύση- τη μόνιμη διαγραφή μέρους του χρέους.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η δημιουργία του  νέου μηχανισμού ταυτίζεται ουσιαστικά με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, κατά το πρότυπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και ο ρόλος των ιδιωτικών τραπεζών θα είναι μέσω της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο του μηχανισμού.

Η λύση όμως θεωρείται "δίκοπο μαχαίρι", καθώς είναι αμφίβολο εάν ιδιωτικές τράπεζες θα δεχόντουσαν να δανείσουν χώρες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο χρεωκοπίας, ενώ ακόμη και αν προχωρούσαν σε δανεισμό το επιτόκιο θα ήταν απαγορευτικά υψηλό.

Την κατεύθυνση της  αναδιάρθρωσης του χρέους έδειξε πάντως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος που σε συνέντευξή του τονίζει ότι "τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται. Μπορεί να το επιδιώξουμε ή να μας προταθεί και να μη μας συμφέρει να το αποτρέψουμε"!

 Ο πρωθυπουργός, που ρωτήθηκε σχετικά την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι ενδεχόμενη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους δεν συνεπάγεται και ελεγχόμενη χρεωκοπία.  Η συζήτηση που γίνεται για την επιμήκυνση της αποπληρωμής -ανέφερε ο πρωθυπουργός- αφορά μια οργανωμένη διαδικασία, δεν έχει καμία σχέση με τη πιθανή χρεοκοπία.

Η αντίδραση της  ΝΔ ήταν άμεση και ήρθε από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο: "Από τα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου των Βρυξελλών προκύπτει ότι ο υπό διαμόρφωση μηχανισμός διάσωσης εμπεριέχει την 'ελεγχόμενη χρεοκοπία'. Και αποδυναμώνει έτσι από τώρα τη θέση των πιο αδύναμων χωρών απέναντι στις αγορές".
PROTO THEMA

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια