Δεν μας δίνουν τα λεφτά, μας στέλνουν πίσω και τους μετανάστες!

Ξαναζεί ο... Μέτερνιχ!


Η Αυστρία δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για μια γενική διακοπή της επαναπροώθησης, στην Ελλάδα, προσφύγων που είχαν πρωτοεισέλθει στη χώρα μας και βρέθηκαν στη συνέχεια σε άλλες χώρες και, στη βάση της αποκαλούμενης Συμφωνίας του
Δουβλίνου, επαναπροωθούνταν από τις αρχές των χωρών αυτών στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Αντ' αυτού, εάν υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός περιπτώσεων, η Αυστρία θα αναλάβει τη διεκπεραίωση αιτήματος παροχής ασύλου, έστω και εάν αυτή, σύμφωνα με τη διεθνή συμφωνία «Δουβλίνο-2», εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Αθήνας.

Για την απόφαση αυτή της Βιέννης θα ενημερωθεί σχετικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως δήλωσε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, Ρούντολφ Γκόλια.

Η συγκεκριμένη συζήτηση διεξάγεται εδώ και μήνες και μόλις πρόσφατα, στα τέλη Οκτωβρίου, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας έκανε δεκτή, για πρώτη φορά, σχετική προσφυγή μιας Αφγανής, αφήνοντας να διαφανεί ότι έθετε ουσιαστικά τέρμα στην επαναπροώθηση στην Ελλάδα.

Με την απόφαση του αυστριακού Ανωτάτου Δικαστηρίου, στις 27 Οκτωβρίου, αίρετο, για πρώτη φορά, ως αντισυνταγματική, η επαναπροώθηση στην Ελλάδα ατόμων αιτούντων άσυλο και έμπαινε ένα νέο εμπόδιο σε παρόμοιες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα, η οποία δέχεται κριτική από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, «για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο θέμα του ασύλου».

Στην απόφαση του αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου τονιζόταν πως, πριν την επαναπροώθηση προσώπων που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, θα πρέπει οι αυστριακές αρχές, σε διαβούλευση με τις αρμόδιες ελληνικές, να έχουν από αυτές τη διαβεβαίωση για μια ιδιαίτερη φροντίδα των συγκεκριμένων προσώπων, διαφορετικά διακόπτεται η διαδικασία επαναπροώθησης.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στη Βιέννη, με την οποία γινόταν δεκτή η προσφυγή που έκανε σε αυτό γυναίκα από το Αφγανιστάν με τρία ανήλικα παιδιά, σημείωνε πως, λόγω της αναμφισβήτητα δύσκολης κατάστασης στην περίθαλψη αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, μια επαναπροώθηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβίαση της προβλεπόμενης στη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαγόρευσης βασανιστηρίων, όπως και απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης.

Επιπλέον, οι Αυστριακοί ανώτατοι δικαστές προέβλεπαν στην απόφασή τους πως, μελλοντικά, εάν οι αυστριακές αρχές προτίθενται να προβούν σε επαναπροώθηση στην Ελλάδα μητέρων με μικρά παιδιά ή ασυνόδευτων παιδιών, τότε θα πρέπει για κάθε επί μέρους περίπτωση να εξασφαλίζουν τη συγκεκριμένη διαβεβαίωση των ελληνικών αρχών για την εκεί φροντίδα των επαναπροωθούμενων προσώπων, διαφορετικά απαγορεύεται η επαναπροώθηση.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, η Αυστρία έχει προχωρήσει μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2010 σε συνολικά 161 επαπαναπροωθήσεις στην Ελλάδα, ενώ σε 369 περιπτώσεις υπήρξε η συγκατάθεση της Ελλάδας για την ανάληψη της διαδικασίας παροχής ασύλου, σε πολλές όμως περιπτώσεις η Αυστρία ανέλαβε από μόνη της την αντίστοιχη διαδικασία.

Αναφερόταν ακόμη, ότι μέχρι τον περασμένο Αύγουστο υπήρξαν 386 διαδικασίες συνεννόησης για την αποσαφήνιση ποια εκ των δύο χωρών είναι αρμόδια στη βάση του «Δουβλίνο-2» για την εκάστοτε περίπτωση. Αξιοσημείωτο είναι πως, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη άρει την επαπαναπροώθηση στην Ελλάδα στη βάση της Συμφωνίας του Δουβλίνου, όπως Βρετανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία και τελευταία η Σουηδία με σχετική απόφαση δικαστηρίου.

Η Αυστρία, παρά την κριτική διαφόρων οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ΜΚΟ, συνέχιζε τις επαναπροωθήσεις, τις οποίες η υπουργός Εσωτερικών, Μαρία Φέκτερ, δικαιολογεί με το γεγονός, όπως τονίζει, ότι η Αυστρία υποστηρίζει την Ελλάδα με την παροχή τεχνογνωσίας για την υποδοχή προσφύγων. Ακόμη, η κα. Φέκτερ διατείνεται ότι η επαναπροώθηση γίνεται στη βάση της Συμφωνίας του Δουβλίνου και, ως εκ τούτου, η ίδια δεν θεωρεί σωστό να θέσει εκτός ισχύος μια τέτοια συμφωνία. Εξάλλου, όπως η ίδια προσθέτει, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποποιείται της ευθύνης της
PROTO THEMA

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια